Portugese wijn

Naast een prachtig aanbod wijnen over de hele wereld hebben wij ook een zeer goed en groot aanbod Portugese wijn. Hier meer informatie over het wijnland Portugal en Portugese wijn in het algemeen.

Portugese wijn

Portugese wijnen hebben een eigen identiteit door het gebruik van veel autochtone druivenrassen die je elders in de wereld nauwelijks tegenkomt. Er wordt bovendien een grote verscheidenheid aan wijnen geproduceerd, van sprankelend wit tot de versterkte wijnen als Port. Deze grote verscheidenheid is te danken aan de vele microklimaten die het land kent. Wie denkt dat het in Portugal alleen warm en droog is, heeft het dus mis. Zo heeft het groene noorden van Portugal de meeste regenval van Europa en daalt het kwik rond de bergregio’s regelmatig onder nul.

Het is onder andere deze diversiteit van klimatologische omstandigheden die al millennia wordt gebruikt om een fantastisch scala van wijnen te produceren.

De rijke en veelzijdige wijntraditie van Portugal dateert dan ook naar alle waarschijnlijkheid van voor ver voor Christus. Zeker is dat de oerbewoners van het Iberische eiland, de Feniciërs, hier de fundamenten legden voor wat later door de Grieken en Romeinen verder werd ontwikkeld tot een bloeiende wijncultuur.

De eerste officiële grenzen van het Portgebied werden door de Markies de Pombal al in 1761 vastgelegd. De eerste algemene wijnwet in Portugal kwam in 1908 tot stand. De wijngebieden Vinho Verde, Douro, Dão, Bucelas, Colares, Carcavelos, Setúbal en Madeira kregen toen al hun beschermde herkomstbenaming.

Het huidige vaste land van Portugal wordt verdeeld in verschillende wijnregio’s. Al deze regio’s hebben erkende herkomstgebieden en bezitten gezamenlijk 24 DOC’s. Er zijn de laatste decennia vele wijzigingen geweest op de algemene wijnwetgeving. Hierbij zijn tevens benamingen van de verschillende regio’s en herkomstgebieden gewijzigd. Dit zorgt nogal eens voor verwarring onder de wijndrinker die zich wenst te verdiepen in de wereld van Portugese wijn. Onderstaand doe ik toch een poging om inzicht te geven in de huidige regelgeving omtrent herkomstbenaming en geclassificeerde regio’s.

Het totale wijnoppervlak bedraagt ongeveer 191.170 hectare (2022). Wat betreft oppervlakte staat Portugal hiermee globaal genomen in de top 5 van Europa, qua productie ligt deze positie lager. Dit is mede te danken door de lage opbrengsten per hectare én de van oorsprong relatief kleinschalige wijnbouw. Maarliefst 87 procent van de wijnboeren produceert minder dan 100 hectoliter wijn per jaar. Wel is ongeveer 40 procent van deze boeren aangesloten bij een wijncoöperatie.

De hedendaagse wijnbouw in Portugal is naast authentiek ook constant in beweging. Gelukkig heeft de opleving die de Portugese wijnbouw de afgelopen 25 jaar kende de Portugese wijnhuizen en wijnboeren er niet toe verleid hun identiteit op te geven. Integendeel, veel authentieke druivenrassen en technieken worden juist verenigd met internationaal bekende druivenrassen en moderne wijntechnieken.

Het is deze combinatie, van een zeer rijke wijngeschiedenis met een eigentijds gevoel voor karakter die Portugal als wijnland meer dan de moeite waard maakt.

De smaaksensatie van een typisch Portugese wijn, zowel authentiek als modern gevinificeerd, moet men zelf ervaren. U bent bij deze van harte uitgenodigd om uw smaakpapillen te trakteren op iets nieuws, de pure smaak van Portugese wijn.

Portugal wijn Douro wijnranken

Portugal wijn Douro wijnranken

 

Portugese wijngebieden

De regio is het geografisch afgebakende gebied waarbinnen zich een wijncultuur manifesteert. Binnen een dergelijk gebied worden verschillende wijnen met verschillende herkomstbenamingen verbouwd. In Portugal zijn er 4 verschillende wijnclassificaties. Portugese wijn valt dus altijd binnen een van deze classificaties.

DOC Denominacao de Origem Controlada

De herkomstbenaming die het zwaarst onderhevig is aan wet en regelgeving. De wijn moet afkomstig zijn uit bepaalde begrensde gebieden. En voldoen aan vaste waarden zoals; maximale opbrengst per hectare, te gebruiken cultivars, vinificatie technieken, alcoholgehalte en opslagduur.

DOC wijnen hebben een Selo de Garantia. Soms in de vorm van een papieren lint maar meestal met de garantiezegel op de achterzijde. De DOC wijnen worden tevens door een overheidsinstituut gecontroleerd op smaak en exacte samenstelling.

IPR

De classificatie IPR kan men zien als een voorportaal van een DOC. De geldende wet en regelgeving is nagenoeg gelijk aan die van de DOC. Momenteel heeft Portugal nog 1 IPR herkomstbenaming. Gezien de huidige wetgeving omtrent de verkrijging van een DOC status zal hier in de toekomst niet veel verandering in komen.

Vinho de Qualidade Produzido em Região Determinada (V.Q.P.R.D.)

Op sommige flessen wijn staat ook de volgende afkorting: V.Q.P.R.D. Deze afkorting is een beschermde oorsprongsbenaming en komt overeen met de DOC en IPR classificatie.

IGP Instituto Geográfico Português

Wijnen met de classificatie IGP worden meestal aangemerkt als Vinho Regional (VR). Vrij vertaald kan men spreken van een landwijn. Voor deze categorie gelden tevens eisen omtrent geografische herkomst, druivenrassen, opslagduur en alcoholpercentage. Belangrijk verschil is dat Vinho Regional voor minimaal 85% bestaat uit de voorgeschreven druivenrassen.

Vinho de Mesa

Vinho de Mesa, vrij vertaald tafelwijn, is de laagste classificatie. Voor deze wijnen zijn er geringe restricties aan herkomst en vinificatietechnieken. Uiteraard zegt dit niks over de kwaliteit van de wijn. Er zijn prestige wijnen in het hogere prijssegment met het predicaat Vinho de Mesa.

Onderstaand een overzicht van de huidige Regio’s met IGP status en DOC classificatie.

 

Regio: Minho / Vinho Verde

DOC Vinho Verde

IGP Do Minho (Vinho Regional)

De regio Minho wordt vaak aangeduid als Vinho Verde. Wat uiteraard onjuist is, want Vinho Verde is een wijnsoort uit de regio Minho. De vrije vertaling van Vinho Verde is groene wijn. Je zou deze vertaling kunnen koppelen aan de uitstraling van het landschap. Het landschap is namelijk een zee van groentinten. Dit gebied is één van de vochtigste van heel Europa. Jaarlijks valt hier ca. 1.700 mm neerslag. De flora is hier dus volop in bloei.

Echter, de naam Vinho Verde, refereert waarschijnlijk aan de groene zweem die de druiven hebben tijdens de oogst. Het is jonge wijn. De druiven worden namelijk iets onrijp geplukt. Dit om de negatieve effecten van vroege regelval te voorkomen. In totaal worden hier ongeveer 35.000 hectare land verbouwd. De wijnranken groeien hier van oorsprong tegen granieten pergola’s van 2 tot 4 meter. De druiven die hoog hangen, en dus niet de grond raken, kunnen beter drogen en zijn dus minder gevoelig voor de negatieve effecten van regen en vocht. In de tegenwoordige tijd worden steeds wijngaarden voorzien van moderne systemen om de ranken te leiden.

Vinho Verde kennen de meeste mensen als een licht sprankelende witte wijn. De bubbel varieert nogal eens van intensiteit. Dit is ook de wijnstijl die het meest wordt gemaakt in deze regio. De klassieke Vinho Verde is echter niet sprankelend en mineraal fris met tropisch fruit. Een Vinho Verde kan onderling dus aanzienlijk van stijl verschillen. Naast de witte variant worden er ook rode wijnen gemaakt in deze regio. Deze rode wijn is wat stroef en zuur en daarom niet altijd geschikt voor de export. 

De koningsdruif van de Vinho Verde is de Alvarinho. Wijnen van deze druif kunnen ook ouder gedronken worden dan wijnen met andere druiven. De meeste van deze wijnen komen uit de subregio Monção en Melgaço. Overwegend zijn de temperaturen in dit gebied hoger en er valt minder regen. De wijnen gemaakt van de Alvarinho druif hebben overwegend meer tonen van tropisch fruit dan andere Vinho Verde wijnen.

In de gebieden Lima en Cávado, gelegen ten zuiden van Monção , worden overwegend wijnen gemaakt van de druivenrassen Loureiro, Arinto en Trajadura. Deze wijnen zijn fris met tonen van citrus en verscheidene bloemen. In de regio’s Basto en Sousa worden verschillende druivensoorten verbouwd. De wijnen zijn meestal fris en sprankelend. Amarante is ook een regio waar frisse en sprankelende wijnen worden gemaakt. Het druivenras Avesso is hier erg populair.

In totaal is de DOC-regio Vinho Verde opgedeeld in negen subregio’s: Monção en Melgaço, Lima, Cávado, Ave, Basto, Sousa, Baião, Paiva en Amarante.

Veel voorkomende rode druivenrassen: Alvarelhão, Amaral, Borraçal, Espadeiro, Vinhão, Pedral, Padeiro en Rabo-de-Anho.

Veel voorkomende witte druivenrassen: Alvarinho, Avesso, Batoca, Loureiro, Trajadura, Arinto en Azal.

Nog meer weten over de Minho en Vinho Verde. Lees dan de blog van Remmer via de volgende link: HIER

Regio: Tras os Montes

Trás-os-Montes DOC

IGP Transmontano (Vinho Regional)

Globaal bestaat de regio nog uit 3 subregio’s, die voor 2006 als IPR benaming op de fles stonden. Niet meer verplicht maar je komt deze regio’s nog vaak tegen. Namelijk: Chaves, Planalto Mirandê en Valpaços. Hier worden uitstekende rode wijnen gemaakt. Veel wijnen zijn hier ruig van smaak met veel karakter. De prijs kwaliteit verhouding is hier erg goed.

 

Regio: Távora-Varosa

DOC Távora-Varosa

IGP Terras de Cister (Vinho Regional)

Kenmerkende regio in het noordwesten van de Beiras. Deze regio is globaal een samenvoeging van twee voormalig IPR gebieden. Namelijk; Varosa IPR en Encostas da Nava IPR.

De voormalige Varosa regio is bekend om zijn champagne techniek gemaakt wijnen. De bodem bestaat uit lei en graniet en de omgeving is bergachtig. De meeste wijngaarden staan op een hoogte van 500 tot 800 meter boven zeeniveau. Naast de witte Portugese druivenrassen als Malvasia Fina, Bical en Fernao Pires worden er de afgelopen jaren ook Franse druivenrassen aangeplant als Chardonnay en Pinot Noir.

Het voormalige Encostas da Nava ligt strak tegen de regio Douro. De wijnstijl heeft veel kenmerken van de wijnen uit de Douro. Er worden hier overwegend rode wijnen gemaakt van de bonte mix aan druivenrassen die we ook in de Douro regio tegenkomen. Daarnaast is dit een regio waar prachtige bubbelwijnen gemaakt worden op de traditionele methode. Dezelfde techniek als Champagne, maar dan uit Portugal.

Voorkomende witte druivenrassen: Arinto, Malvasia Fina, Fernao Pires Chardonnay

Voorkomende rode druivenrassen: Touriga Nacional, Touriga Barroca, Tinta Roriz, Pinot Noir.

Regio: Douro

DOC Douro

IGP Duriense (Vinho Regional)

Waarschijnlijk een van de meest indrukwekkende wijngebieden in de wereld. Een eindeloos uitzicht van steile hellingen met wijnterrassen. Allemaal langs de rivier van goud; de Douro.

Het microklimaat en de bodem zorgen voor een uniek landschap in de wijnwereld. De bodem bestaat uit een dunne laag aarde, leisteen en graniet.

Er zijn heel veel verschillende druivensoorten aangeplant in de Douro. Soms zelf tientallen verschillende op een terras. De vijf belangrijkste druivenrassen zijn tevens de vijf belangrijkste druivenrassen voor de Port. Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Roriz en Tinto Cão.

De Douroregio kan worden opgedeeld in drie gebieden: Baixo Corgo, Cima Corgo en Douro Superior. De Baixo Corgo ligt het meest westelijk en is het koelst van de drie. Het klimaat is hier uiteraard warm, maar vrij constant. Het klimaat mist hier enige spanning, en kan daarom niet de extreme kwaliteit van de Cima Corgo evenaren. Desondanks worden hier juwelen van wijnen gemaakt.

Ten oosten van de rivier de Corgo ligt de regio Cima Corgo. In het midden van de regio ligt het plaatsje Pinhão. Cima Corgo beslaat tweederde van de regio en vertegenwoordigt 40% van de wijnproductie.

Ten oosten van Cima Corgo ligt de regio Douro Superior. Het klimaat is hier niet als Cima Corgo vol spanning en hoge temperaturen. Van oudsher was deze regio alleen slecht te bereiken via de rivier de Douro. Er zijn hier dan ook aanzienlijk minder wijngaarden aangeplant. Hier kunnen kwalitatief gezien prachtige wijnen en port vandaan komen. Een gebied waar men voor de toekomst zeker rekening mee moet houden.

De Douro vallei alsmede de verbouwende boeren kregen in 1756 hun eerste wijnwetgeving. De Markies van Pombal was grondlegger van deze wetgeving. Er werden in deze periode veel wijnen vanuit andere wijnregio’s in de stad Oporto verkocht als wijn uit de Douro vallei. De wetgeving moest met name deze vervalsing bestrijden en ervoor zorgen dat de verbouwende boeren een redelijke prijs voor hun wijn ontvingen. Hiermee is de Douro het eerste gebied in de wereld met een wijnwetgeving. De inrichting die zich toelegde op de uitvoering van deze wet was Companhia Geral da Agricultura das Vinhas do Alto Douro.

Voorkomende witte druivenrassen: Gouveio, Malvasia Fina, Donzelinho Branco, Esgana Cão, Folgazão, , Rabigato en Viosinho.

Voorkomende rode druivenrassen: Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca, Bastardo, Mourisco Tinto, Castelão, Rufete, Tinta Amarela, Tinta Barroca en Tinto Cão.

 

Regio: Dão – Lafoes

DOC Dão

IPR Lafoes

IGP Terras do Dão (Vinho Regional)

Net als de regio Douro is dit gebied ook  vernoemd naar een rivier; de Dão. Deze regio ligt centraal tussen de Atlantische Oceaan en de grens met Spanje en is omringd met verschillende bergketens. Het microklimaat wat hierdoor ontstaat wordt ontzien van de eventuele zomerregens van de Atlantische Oceaan en de soms stormachtige landwinden vanuit Spanje.

Ondanks de duidelijke afbakening is de Dão toch een gebied met veel variatie . Het landschap varieert van glooiende heuvels tot diepe valleien. Het klimaat is gematigd en redelijk constant. De droge zonnige dagen zorgen voor een mooie vruchtrijping. Men oogst in de regio meestal tussen half september en eind oktober.

De bodem bestaat voornamelijk uit graniet of lei maar kan lokaal erg van structuur verschillen.

Net als de rest van Portugal zijn veel percelen in handen van individuele wijnbouwers. Vele hiervan verbouwen al generaties druiven op deze percelen. In de regio Dão worden voornamelijk rode wijnen gemaakt. Vroeger waren veel rode wijnen uit de Dão erg stroef vanwege de grove vinificatiemethoden. Hierdoor moesten de wijnen vele jaren rijpen alvorens deze drinkbaar waren. Uiteraard is hier met de komst van nieuwe vinificatietechnieken veel verandering in gekomen. Een wijn die nog steeds een goede rijpingsperiode nodig heeft is de Dão Nobre. Deze wijn rijpt 4 jaar op eiken vaten alvorens deze wordt gebotteld.

De witte wijnen zijn doorgaans fris en fruitig met een mooie zuurgraad. Helemaal als deze gemaakt zijn van de topcultivar Encruzado.

Het totale wijnoppervlakte beslaat 20.000 hectare.

Veel voorkomende rode druivenrassen: Touriga Nacional, Alfrocheiro, Jaen, Aragonez en Rufete.

Veel voorkomende witte druivenrassen: Encruzado, Bical, Cerial en Malvasia.

 

Regio: Beira Interior

DOC Beira Interior

IGP Terras da Beira

Net als de Vinho Verde is dit een uitzinnig grote wijnregio die ook nog eens de hoogste berg van het vaste land huisvest. Namelijk de Serra da Estrela. De regio ligt in het zuiden globaal om deze berg heen, deze subregio heet Cova da Beira. In het noorden van de regio ligt de Beira Interior tegen de Douro Superior, dat is het meest oostelijke gedeelte van de Douro wijnregio. Hier vinden we twee subregio’s van de Beira Interior. Castelo Rodrigo en Pinhel. Twee regio’s die relatief vlak en hooggelegen zijn. Hier worden prachtige wijnen gemaakt.

Voorkomende witte druivenrassen: Síria, Arinto, Fonte Cal, Malvasia Fina en Rabo de Ovelha

Voorkomende rode druivenrassen: Bastardo, Marufo, Rufete, Tinta Roriz en Touriga Nacional

Regio: Bairrada

DOC Bairrada

IGP Beira Atlântico (Vinho Regional)

De regio Bairrada is gelegen tussen de Atlantische Oceaan en de regio Dao. De bodem bestaat uit een combinatie van klei, leisteen en zand. Ondanks het bergachtige karakter van de regio liggen de meeste wijngaarden op licht glooiend landschap. De Atlantische Oceaan heeft veel invloed op de regio en er valt bovengemiddeld veel regen.

In deze regio worden veel witte wijnen gemaakt met de methode traditionnelle. Meestal worden hier de druivenrassen Maria Gomes en Arinto voor gebruikt.

De rode wijnen worden vaak gemaakt met een bestanddeel van de Baga druif. Deze rode druif heeft een dikke schil en geeft mooie tonen van kruiden en donker fruit. Door de dikke schil hebben deze wijnen een hoog tannine gehalte en kunnen veelal goed rijpen.  Een regio die onderscheidende wijnen voortbrengt. Wijnen in het lage prijssegment uit de regio kunnen uitzonderlijk veel kwaliteit en kracht bieden.

Voorkomende witte druivenrassen: Fernão Pires, Rabo de Ovelha en Arinto

Voorkomende rode druivenrassen: Baga, Alfrocheiro en Touriga Nacional

 

Regio: Estremadura/Lisboa

DOC Encostas de Aire – DOC Obidos – DOC Alenquer – DOC Arruda – DOC Torres Vedras – DOC Lourinha – DOC Bucelas – DOC Carcavelos – DOC Collares

IGP Lisboa (Vinho Regional)

In het achterland van de hoofdstad Lissabon liggen de wijngebieden die onderdeel zijn van de Estremadura. Tegenwoordig aangemerkt als de regio Lisboa. Het gebied strekt zich uit langs de Atlantische Oceaan tot ongeveer de stad Coimbra.

De regio Lisboa heeft verreweg de meeste DOC gebieden overgehouden na invoering van de nieuwe wijnwetgeving. Er zijn dan ook veel unieke herkomstgebieden met een specifiek eigen karakter. Zo worden in de regio Bucelas van oudsher voornamelijk witte wijnen gemaakt. Het druivenras wat hiervoor wordt gebruikt is Arinto. De wijnen gemaakt van deze druif hebben een citrus mineraalachtige smaak met een zeer mooie zuurgraad. Terwijl iets zuidelijker in de regio Colares voornamelijk rode wijnen worden gemaakt. Dit gebied bleef gespaard van de druifluis die nagenoeg heel Europa in zijn greep had. De voornaamste oorzaak hiervan was de zanderige bodem van deze regio.

In veel opzichten doet dit gebied denken aan de Provence. Het landschap is veelal glooiend tot licht heuvelachtig en de bodem zeer variërend. De totale oppervlakte van wijngaarden bedraagt 31.000 hectare.

De IGP Lisboa kent men meestal als Vinho Regional Estremadura.

 

Regio: Tejo 

DOC do Tejo

IGP Tejo (Vinho Regional)

De Ribatejo wordt ook wel het groene hart van Portugal genoemd. In het midden van het land ligt deze regio ten oosten van de regio Lisboa. Het is een warm en groen gebied met verschillende stuwmeren en bergketens. De rivier de Taag stroomt met zijn aftakkingen door deze regio. De bodem is hierdoor erg vruchtbaar en staat vol met fruitboomgaarden.

De Ribatejo bestaat uit drie natuurlijke zones: Campo, Bairro en Charneca. Campo ligt voornamelijk aan de uiterwaarden van de rivier de Taag. Vroeger was deze regio voornamelijk bekend vanwege zijn hoge volume van matige kwaliteit tafelwijnen. Daar is de afgelopen 20 jaar veel verandering in gekomen. De kwaliteit van de tafelwijnen zijn aanzienlijk verbeterd, en leveren een zeer goede prijs kwaliteit verhouding. Daarnaast worden hier nog veel kwaliteitswijnen op authentiek Portugees eiken gerijpt.

De regio Bairro ligt in het noordwesten van de Ribatejo. Aan de rechteroever van de rivier de Taag is het landschap vlakker dan de rest van de Ribatejo. De bodem bestaat uit een rijke combinatie van kalksteen, leisteen en harde klei.

Ten zuiden van de Ribatejo en aan de linkeroever van de Taag ligt de regio Charneca. Deze regio is warmer dan de andere regio’s en heeft naast kalk, lei en graniet ook veel zandgronden. Hier worden van oudsher zware rode wijnen gemaakt.

De Ribatejo heeft een lange wijngeschiedenis. Deze geschiedenis in combinatie met het gebruik van  inheemse druivensoorten zorgt voor een authentiek smaakkarakter.

Vroeger  werden de meeste wijngaarden dichtbij de rivier geplant. Tegenwoordig worden de wijngaarden op de steenachtige en zanderige hellingen hoog boven de rivierbedding aangelegd. De wijngaarden worden vaak omringd door dennenbossen en liggen op beschutte locaties met uitstekende microklimaten.

De rode wijnen zijn overwegend krachtig. De witte wijnen variëren erg van karakter maar zijn overwegend fris.

Regio Ribatejo

DOC Tejo

Veel voorkomende druivenrassen: Baga, Camarate, Trincadeira en Castelão.

Veel voorkomende druivenrassen: Encruzado, Bical, Cerial en Malvasia.

 

Regio: Peninsula de Setúbal

DOC Setúbal – DOC Palmela

IGP Peninsula de Setúbal (Vinho Regional)

Setúbal & Palmela

Aan de Atlantische Oceaan ten zuiden van de hoofdstad Lissabon ligt het schiereiland Setúbal. Op het schiereiland kent met twee DOC herkomstbenamingen. De DOC Palmela en de DOC Setúbal.

Voorheen noemde men deze wijnstreek Terras do Sado. De Vinho Regional draagt tegenwoordig de naam Península de Setúbal. Ondanks de ligging aan de Oceaan is het klimaat er tropisch. De bodem bestaat voornamelijk uit zand in combinatie met kalk.

De DOC Setúbal is bekend om zijn versterkte wijn gemaakt van de muskaatdruif. Deze dessertwijn is amberkleurig met tonen van rozijnen, noten en gedroogd fruit. De vinificatie techniek is ongeveer gelijk aan die van de port.

Voorkomende  rode druivenrassen: Castelão, Alfrocheiro Preto, Bastardo, Cabernet Sauvignon en Trincadeira.

Voorkomende witte wijndruiven: Arinto, Fernão Pires, Moscatel de Bago Miúdo, Moscatel de Setúbal, Moscatel Roxo, Rabo de Ovelha, Siria, Tamarez en Vital. Voor DOC Setútal: Moscatel de Setúbal en Moscatel Roxo

 

Regio: Alentejo

DOC Alentejo

IGP Alentejano (Vinho Regional)

De Alentejo is gelegen in het zuidoosten van Portugal en beslaat ongeveer één derde van Portugal. Maar wordt bevolkt door slechts 4% van het totaal aantal inwoners van Portugal. Het landschap is derhalve erg wijds en strekt zich uit met olijfboomgaarden, wijngaarden, kurkeiken en zonnebloemvelden. De wijngaarden zijn overwegend gelegen in het meer noordelijke deel van de Alentejo.

De Alentejo is in de zomermaanden erg warm. Temperaturen in deze maanden gaan regelmatig de 40 graden te boven.

Het landschap is glooiend tot heuvelachtig. Het zijn vaak deze hellingen die de wijngaarden hun naam geven. Monte (“heuvel”) is dan ook een veel voorkomende term op wijnetiketten uit de Alentejo.

Door het warme klimaat is de regio het meest bekend om zijn volle rode wijnen. Vele van deze rode wijnen worden op traditionele manier gemaakt en zijn dus uitermate geschikt als bewaarwijnen. De regio brengt veel witte houtgerijpte wijnen voort, maar doormiddel van de moderne technieken worden er ook steeds meer frisse witte wijnen gemaakt. Deze wijnen hebben vaak een specifiek karakter van tropisch fruit.

De oogstperiode valt in augustus. Het risico op overrijpen is hier groter dan de rest van Portugal. De beslissing om te gaan oogsten is derhalve een vitaal deel van de uiteindelijke wijn. Te vroeg oogsten betekent minder spanning terwijl bij te laat oogsten het risico op uiteindelijke disbalans toeneemt.

Vroeger had de Alentejo 8 verschillende DOC herkomstbenamingen. Deze oude DOC gebieden hadden betrekking op de volgende subregio’s: Portalegre, Borba, Redondo, Vidigueira, Reguengos, Moura, Évora en Granja/Amareleja. Ondanks het feit dat de Alentejo vanaf 1995 één DOC heeft verschillen de subregio’s onderling wel degelijk qua microklimaat en bodemsoorten.

Veel voorkomende rode  druivenrassen in de regio: Aragonez, Trincadeira en Castelão. Ook de Syrah druif geeft een mooi resultaat in de Alentejo.

Veel voorkomende witte druivenrassen in de regio: Antão Vaz, Arinto, Fernão Pires, Roupeiro, Rabo de Ovelha,

 IGP Alentejano is vaak aangemerkt als Vinho Regional Alentejano.

 

Regio: Algarve

DOC Lagos – DOC Portimao – DOC Lagoa – DOC Tavira

IGP Algarve (Vinho Regional)

Niet het meest voor de hand liggende wijngebied van Portugal. Toch werd er vroeger flink wat wijn verbouwd. Door de opkomst van het toerisme hebben veel wijngaarden plaats gemaakt voor andere bestemmingen. Toch is dit een regio waar spannende wijnen gemaakt kunnen worden. De bodemstructuur en het klimaat bieden een goede vruchtbare basis voor goede wijn.

Het gebied kent vier DOC gebieden; Lagos, Portimã, Lagoa en Tavira. De meest intensieve wijnbouw gebieden zijn Lagos, Portimã en Lagoa. Voor wijnen met een DOC kwalificatie zijn maar een geringe hoeveelheid druivenrassen toegestaan. Voor rood zijn dit de Negra Mole en Castelão en voor wit Siria, een druivenras dat ook veel in de Beira Interior voorkomt.

 

Kurk, een authentiek product. Meer weten over de Portugese kurk productie? Hier